Roparun 2008

De laatste dagen voor de Roparun

Na maanden van voorbereiding komt de Roparun nu wel erg dichtbij. De laatste dagen zijn hectisch. Het routeboek moet opgemerkt worden met alle wisselpunten en andere bijzonderheden op de route, waar moeten er lopers op de fiets omdat er geen begeleidende auto’s op het parcours mogen? Waar is de registratie chip als we hem nodig hebben? Hoe zal de parkeergelegenheid zijn op de nieuwe startlocatie? Zijn alle deelnemers voldoende ingelicht, we starten tenslotte met zes debutant lopers, hoe staat het met de kleine blessures (Piet, Roland?) enz, enz. Kortom, voor de Roparun begint hebben de organisatoren van ons team er al een halve Roparun opzitten.

Vrijdag 9 Mei 2008, de laatste lootjes.
De laatste dag voor de Roparun is traditiegetrouw de dag dat de laatste boodschappen worden gedaan. De cateringwagen wordt opgehaald, zodat hiermee meteen het Aggregaat en de Rekken gehaald kunnen worden. De camper is inmiddels ook gearriveerd en de bij Sparta opgeslagen spullen komen ook weer tevoorschijn. Met een deel van het team gaan we de wagens, zover het kan, inruimen zodat er op de dag van vertrek zo min mogelijk overblijft om nog te doen. Ook de fietsen en tassen worden om deze reden alvast aangeleverd in de stewardruimte bij Sparta. Tegen het eind van de middag wensen we elkaar een goede, en voorlopig laatste nachtrust toe en vertrekken naar huis.

Zaterdag 10 Mei 2008, op naar Parijs voor de start.
Vandaag staat de wekker om 04:15uur. Voordat er naar het stadion gereden wordt, moet het verse brood nog opgehaald worden bij de Sparta bakker in Schiedam. Rond 5:30uur druppelen de eerste deelnemers binnen. Ze zien er allemaal even uitgeslapen uit, er is er maar een met praatjes, dat is ons aller Piet. Gezamenlijk vullen we de cateringwagen met de gekoelde spullen en zoeken de deelnemers hun voertuig op om hun spullen voor het weekend in te zetten. Nadat we de personenauto’s veilig hebben geparkeerd, vertrekken we rond 06:30uur met 23 mensen en vijf voertuigen richting Parijs. De rit naar Parijs loopt voorspoedig, net over de Franse grens houden we een stop om de benen te strekken en de eerste ervaring met de cateringmedewerkers Jeannet, Linda en Ron op te doen. Deze is, zoals we al jaren gewend zijn weer geweldig. Vlak voor Parijs tanken we de voertuigen vol om de eerste nacht goed door te komen. Rond 13:00uur komen we aan op de plaats waar wij ons basiskamp opzetten, ongeveer 1 kilometer verwijderd van het startterrein. Hier nuttigen wij de eerste pastamaaltijd of Pannekoeken en zetten de laatste puntjes op de “I”. Om 16:14uur is het dan zover, aan de hand van Nellie Cooman start Piet de Roparun voor ons team, gevolgd door Ron en Henk, de begeleiders op de fiets voor de eerste 30 kilometer. Door de drukte op het eerste stuk van de route moeten ook de drie andere lopers van het eerste team, Theo, Ferry en Jan-Hendrik ook op de fiets mee. Het weer is voortreffelijk, alleen niet voor de lopers, brandend zonnetje en 26°C. Zij besluiten om elkaar na 1 kilometer af te lossen. Na 56 kilometer wordt het team afgelost door Roland, Alida, Joost en Riny. Het is inmiddels 21:15uur en voor deze groep lopers wordt de temperatuur wat aangenamer. De route gaat door Compiegne door naar Freniches, waar de organisatie één van de vele milieuplaatsen heeft gemaakt, hier zijn toiletten en een vuil container waar de teams hun vuil kwijt kunnen. Op de wisselplaats bij dit milieupunt moet een ander team worden uitgelegd dat een Aggregaat nou eenmaal herrie maakt, vooral als dat niet van jou is en je wilt slapen. De klok verteld ons inmiddels dat het 03:00uur is en de begeleiders gaan op weg naar het volgende wisselpunt, terwijl de eerste groep weer is gaan lopen.

Zondag 11 Mei 2008, gewoon doorlopen.
De zondag is simpel, gewoon de gehele dag doorlopen, meer niet. Prachtige vergezichten in het heuvelachtige noorden van Frankrijk. Hier krijg je een vakantiegevoel. Helaas niet voor de lopers, maar nog minder voor de fietsers. Zij zwoegen heuvel op en hebben vaak moeite de lopers bij te houden op dit stuk van de route. De begeleiders worden vaak vergeten, maar zij hebben het minstens zo zwaar, zo niet zwaarder dan de lopers omdat zij continu in dienst zijn van de lopers. De catering is al eerder aangehaald, maar ook ons massageteam Arjan en Willemaaike zijn constant in beweging, de chauffeurs Mark, Peter, Herman en Rene moeten geconcentreerd blijven terwijl zij een “bussie vol met lopers” vervoeren. Van slapen komt niet veel, wie een half uurtje mee kan pikken is spekkoper. Enfin, terug op de route. We zijn inmiddels in Saultain, waar ieder jaar het steunpunt van Sophia is gevestigd. Hier kunnen de deelnemers douchen, en zijn er broodjes en drank te krijgen. Dit alles samen met de begeleiding van de muziek is dit ieder jaar weer een plaats waar we naar uitkijken. Rond 14:30 uur passeren we de Frans-Belgische grens. In Belgie is de route vrij ééntonig, op enkele plaatsen na, zoals St. Ghislain en Edingen gaan we in een rechte lijn door naar Zele. ‘s-Avonds rond 23:30uur passeren we deze plaats waar de feestelijkheden beginnen. Begeleid door fakkels aan beide zijden van de weg lopen we door het centrum waar een heus volksfeest aan de gang is. Vanaf Zele is het nog 40 kilometer naar de st. Annatunnel (verboden te zingen) in het hart van Antwerpen. Het wisselpunt ligt nog iets verder, namelijk midden in het havengebied. Langs de Noorderlaan liggen verschillende teams te slapen langs de weg, wachtend op de aflossing.

Maandag 12 Mei 2008, we naderen Rotterdam voor de finish.
Het is nu maandagochtend, we passeren de Nederlandse grens rond 05:00uur ‘s-ochtends bij Putte. Het leukste deel van de route begint met de passage in Ossendrecht. Al jaren is Ossendrecht Roparunstad van het jaar. Het is ongelooflijk wat daar gebeurd. Vanaf 03:00uur zijn voor mijn gevoel alle inwoners aktief betrokken bij de feestelijkheden. Ieder jaar een ander thema, dit jaar liepen we door een sprookjeswereld, met een heus vliegend tapijt. Na Ossendrecht passeren wij Hoogerheide, waarna wij aankomen in Bergen op Zoom. Hier mochten voor het eerst ook de begeleidende voetuigen doorheen, wat de feestvreugde zeker groter maakte, er is hier zelfs even gestopt om in een polonaise mee te lopen. Na Halsteren en Lepelstraat komen wij aan in Steenbergen. Hier is de laatste wissel waar de voertuigen nog bij de lopers mogen. Door het toegenomen aantal teams (250 dit jaar tegenover 200 vorig jaar) was het niet meer toegestaan voertuigen op het parcours te hebben. Dit betekende wel dat de lopers de laatste 80 (!!) kilometer op de fiets hun rust moesten nemen. Het weer werkte ook nog steeds niet mee, strak blauwe lucht en een graad of 23 (puffff). De enige rust die de lopers nog kregen was de geopende haringvlietbrug. De catering en overbodige voertuigen waren nu al terug in Rotterdam.

Na de gezellige doorkomst in Numansdorp en Klaaswaal wisselen de lopers en fietsers nog éénmaal, namelijk bij Westmaas. Vanaf hier gaat ook de camper, het laatst overgebleven voertuig met de lopers en fietsers die klaar zijn naar Rotterdam. Op het Wilhelminaplein komen wij later op de dag weer bij elkaar. De lopers in de wedstrijd hebben nog één obstakel, de Heinenoordtunnel. Ook deze komen we goed door en zetten koers naar Barendrecht. De hoeveelheid Sparta supporters langs de route neemt toe en de promotieartikelen van onze club die wij uitdelen worden graag in ontvangst genomen. Rotterdam komen wij binnen aan de verkeerde kant. Maar vandaag is het prachtig om mee te maken dat een enthousiste groep Sparta supporters, herkenbaar aan het mooiste shirt van Nederland ook op zuid wordt toegezongen. De passage van Daniel den Hoed blijft ieder jaar weer emotioneel. Dit is toch waar de Roparun om begonnen is. Menig deelnemer kan zijn tranen niet bedwingen. Via de Beijerlandselaan en de Laan op zuid komen de lopers aan op het Wilhelminaplein. Hier worden zij luidruchtig ontvangen door de rest van het team. Zelfs de trambestuurder op Zuid kan eindelijk zijn hart laten zingen, en zingt door de microfoon uitbundig het Sparta-lied mee. Gezamelijk gaan wij zingend zuid af, de Erasmusbrug over. De Coolsingel komt in zicht en de Spartamarsch wordt steeds luider gezongen door deelnemers én supporters langs de kant.

De ontvangst is wederom groots, Familie, vrienden en kennissen staan ons op te wachten, supportersvereniging en Sparta Rotterdam zijn vertegenwoordigd, de speaker kondigt ons enthousiast aan en door de luidsprekers is ons lied nu ook te horen. Om 15:40uur, ruim 47 uur nadat wij zijn vertrokken uit Parijs, finishen wij met ons hele team van 23 man/vrouw op onze Coolsingel, want wij kunnen trots zeggen dat wij als Sparta, de club van Rotterdam zijn die de laatste negen jaar op de Coolsingel heeft gestaan.

Na de Coolsingel gaan we naar ons vertrouwde supportershome “de 12e man”, waar we met een hapje en drankje onze sterke verhalen kwijt kunnen. Er is hier een felicitatie voor alle deelnemers van Marie-Jozé namens supportersvereniging en van Peter Bonthuis namens Sparta Rotterdam. Verder bedankt Rene de gezinsleden van alle deelnemers omdat ze het pinksterweekend alleen gezeten hebben. Voldaan gaan alle deelnemers naar huis om eindelijk weer eens een uurtje te slapen, voor de meeste van ons wordt dat klokje rond, een enkele pechvogel moet de volgende dag om 07:00uur gewoon weer werken.

Dinsdag 13 Mei 2008, the day after
Vandaag is het om 13:00uur verzamelen voor een aantal teamleden. De Camper en cateringwagen moeten schoongemaakt worden en gaan, met wat andere spullen terug naar de eigenaren. De spullen die maandagochtend bij Sparta zijn neergezet worden netjes opgeruimd en de overgebleven etenswaren worden verdeeld, zo gaat o.a. het brood en fruit naar een kinderboerderij in Schiedam. Er wordt flink nagepraat en flink gelachen om alles wat we dit weekend weer hebben meegemaakt. Over één ding zijn we het allemaal eens, volgend jaar gaan we als Sparta Supporters Running Team weer deelnemen aan de Roparun. Dat zal de 10e maal worden en dit jubileum willen we groots aanpakken. Tot dan.

Vrijdag 30 Mei 2008, opbrengst Roparun
Tijdens een geweldig feest in Puttershoek (Alcazar) is bekend gemaakt dat de opbrengst van de Roparun 2008 is 4.318.782 euro. Dit is de hoogste opbrengst ooit. Het oude record was de 3,7 miljoen euro van vorig jaar. Mede dankzij u heeft het Sparta Supporters Running Team hier een bedrag van 8.500 euro aan bij kunnen dragen. Dit bedrag zal goed worden besteed. Voor informatie hierover zie: www.roparun.nl

Rene Bosselaar

 

degroepsfotoopdecoolsingel

ferrymaghiereenstukjebergoplopen

pietneemtover

wezijnnognieteenshalverwege

wordenookdegrappensteedsmeliger

inwelkjaarwerdspartaookalweeropgericht

na530kilometer

wezijnernuechtbijna